Adana Barosu’ndan Kanunen Yaptıkları İş Suç Olan Arzuhalcilere Devletin Hibe Desteğine Tepki

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, siyasi iktidar tarafından arzuhalcilere 3 bin TL hibe desteği verilmesine tepki gösterdi.

  Hibe desteği alabilecek faaliyet gruplarının ilan edildiğini, ancak 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 63. Maddesinin 2. Fıkrasının “Avukatlık yetkilerinin başkaları tarafından kullanılmasını yasaklamıştır.” denmesine rağmen arzuhalcilerin de bu grupta olmasını hayret ve şaşkınlıkla karşıladıklarını belirten Baro Başkanı Av. Veli Küçük, mesleğe yeni başlayan veya çeşitli sebeplerden çalışamayan  ve gelir elde edemeyen avukatlar olduğunu anımsattı. Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, yazılı açıklamasında görüş, düşünce ve önerilerini paylaştı.

“Faaliyeti yasaya aykırı ve suç teşkil eden arzuhalcilere devlet desteği hukuk ve ülkeyi yönetememe ayıbıdır. Bir destek söz konusu olacaksa bu legal iş kolları ve hizmet sektöründe yer alan avukatlara yapılmalıdır.

 

 

Pandemi sürecinde sözleşmeli olarak çalışan pek çok avukatın işine son verilmiş, birçok serbest çalışan avukat ise ofisini kapatmak zorunda kalmış, iş yapamaz ve gelir elde edemez durumdadır.

Umutsuzluk ve ekonomik bunalım nedeniyle genç meslektaşlarımızdan maalesef intihar edenler dahi olmuştur.

Avukatların mesleki sorunlarına duyarsız kalınması, artık ekonomik sorunların ötesine gelmiştir.

 

Bu nedenle, bir an önce özellikle genç avukatların ekonomik şartlarının iyileştirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır.

Ayrıca tüm avukatlara yönelik olarak; KDV oranları sıfırlanmalı veya önemli ölçüde indirilmeli, CMK ücretleri harcanan emekle orantılı olarak iyileştirilmeli, beraat kararları ile ilgili vekalet ücretlerinin ödenmesi geciktirilmemeli, SGK prim ve vergi mükellefiyetleri hafifletilmeli ve muafiyetler getirilmelidir.

Ayrıca yasal düzenleme ile meslektaşlarımıza diğer sektörlerde olduğu gibi belirli sürelerde geri ödemesiz uzun vadeli faizsiz kredi verilmelidir.

Staj süresince genç avukat adaylarına ücret ödenmeli, adliye stajının yapıldığı ilk 6 ay içinde bu ücret Adalet Bakanlığınca karşılanmalı, avukat yanındaki stajının yapıldığı ikinci 6 aylık dönemin ücretinin ise kaynağı bakanlık fonlarıyla staj yaptığı baro veya TBB tarafından karşılanmalıdır.

Adalet Bakanlığı, TBB ve hukukçu milletvekilleri bu konularda derhal devreye girmelidir.” İfadelerini kullandı.