CEYHAN İLÇESİNDEKİ Köyler “kırsal mahalle” Olacak

- Türkiye Muhtarlar Derneği  Ceyhan Şube Başkanı Eren ULAŞ Konuşmasında;

 “Ceyhan ilçemize baglı 78 köy Muhtarımızdan topladığımız dilekçeler ile İlk önce Ceyhan Belediyesi Meclisinden sonrada Büyükşehir Belediyesi Meclisinden Kırsal Mahalle teklifimiz geçmiştir. Ceyhanlı hemşerilerimize hayırlı olsun.

Bu konuda bize yol gösteren Sayın Kaymakamımız  Dr. Bayram Yılmaz beye Ceyhan Belediye Başkanımız ve Meclis üyelerine ve bu süreçte bizim talebimizi mecliste gündeme getirip takibini yapan Büyükşehir Belediye Meclis üyemiz  ZAFER KOÇ’a şahsım ve Saygıdeğer Muhtarlarımız adına teşekkür ederim.” Dedi.

 

- Peki Kırsal Mahalle olmanın avantajı ne olacak?

 

- Kırsal mahallelere vergi ve harç indirimi

►Kırsal mahalle olması kabul edilen yerleşim alanları vergi, su bedeli ve bazı harçlardan muaf olacaklar veya indirim uygulanacak. Yasal düzenlemeye göre, kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde; gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre alınması gereken emlak vergisinden muaf olacak.

- 50 indirimli uygulanacak

►Bu yerlerde, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacak.

 

►Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde, 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmayacak. Bu kanuna göre alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları yüzde 50 indirimli uygulanacak.

 

- Su faturası yüzde 50 indirimli olacak

 

►Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için yüzde 50’sini, konutlar için yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenir. 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için bu fıkrada belirtilen muafiyet ve indirimler uygulanmaz.