E-devlet verilerinin sızdırılarak vatandaşların kimlik bilgileri ve güncel adreslerinin paylaşıldığı iddia edildi.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİGM), sosyal medya hesabından söz konusu iddiayı reddetti. Müdürlük, iddiaların üç ay önce yer aldığını ve Emniyet’in operasyonu sonucunda bahse konu olan iddianın bir oltalama (phising) ve dolandırıcılık yöntemi olduğunu belirtti. Sosyal medyada iddialara ilişkin olarak paylaşılan çipli kimlik fotoğraflarını hatırlatan NVİGM, veri tabanında çipli kimlik kartlarının olmadığını vurguladı. NVİGM’nin açıklaması şöyle:
E-DEVLET’TEN AÇIKLAMA
e-Devlet tarafından yapılan açıklamada söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığı kaydedildi. e-Devlet tarafından yapılan açıklama şu şekilde:
e-Devlet Kapısı Veri Sızıntısı iddiaları Hakkında BASIN AÇIKLAMASI
12.04.2022 tarihinde ortaya atılan e-Devlet Kapısı veri sızıntısı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.
Yapılan detaylı kontrollerde e-Devlet Kapısı altyapısında herhangi bir veri sızıntısına rastlanmamıştır.
e-Devlet Kapısı vatandaşlarımıza yönelik nüfus, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı görseli, biyometri, aile, eğitim, çalışma veya sağlık verisi gibi verileri tutmamaktadır; bu verileri tutan sistemlere erişim sağlayan bir kapı niteliğindedir.
Servis edilen sahte Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı görsellerinin, kamuoyunca bilinen bilgiler kullanılarak sahte kimlik kartı oluşturma uygulamaları vasıtasıyla üretildiği anlaşılmaktadır.
Siber güvenliğin ana öznesi bireye yönelik alınabilecek tedbirler, ulusal siber güvenliğimizin temelini oluşturmaktadır. Dijital mecraları kullanırken veri mahremiyeti ile parola ve cihaz güvenliği konularında bireyler tarafından alınacak önlemler en etkin koruma yöntemidir.
Dijital altyapılarımızın güvenliği ve bireylere yönelik siber güvenlik farkındalığı çalışmalarında tüm kurumlarımız iş birliği içinde faaliyet yürütmektedir.
Kamuoyuna saygıyla arz olunur.