8 Mayıs Dünya Talasemi & (Thalassaemia) Günü
Uzman Psikolog Danışman Cansu Memişoğlu, Anneler günüyle birlikte Dünya Talasemi Günü Dolayısıyla Yaptığı Açıklamada Talasemi (Akdeniz Anemisi) kalıtsal bir kan hastalığıdır.
Kana kırmızı rengini veren ve oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin ( Alyuvar ) yapımında bozuklukla karakterizedir.
Alyuvara rengini veren ve oksijen taşıyan Hemoglobin denilen maddenin sağlıklı üretilememesi ile seyreder.
Ayrıca Aile Danışmanlığı kapsamında evlenmek üzere olan tüm çiftler anne olmadan önce, evlenmeden önce Talasemi testi yaptırmalı.
Bu Konuda Ülkemizde En Büyük Sorunun, Kan Sorunu Olduğuna Dikkat Çekerek Gönüllü Kan Bağışçılığının Gelişmesi için Sivil Toplum Örgütleri, Devlet Yetkilileri ve Bireylere Büyük Görevler Düştüğünü Vurguladı.
- Talasemi Kalıtsal Bir Kan Hastalığıdır
Talasemili çocuğu olan PanosEnglezoz, Talasemili doğumların önlenmesi ve bu hastalığın tedavisine yönelik çalışmaları
dünyada ilk kez başlatmış ve dünyadaki Talasemi derneklerini ilk kez bir araya toplayarak Uluslararası Talasemi Federasyonunun (TIF) kurulmasına öncülük etmiştir.
26 yaşındaki oğlu George Englezoz’un 8 Mayıs 1993’de hayatını kaybetmesi ile de dünya Thalassaemia derneklerinin aldığı ortak kararı ile “8 Mayıs Dünya Talasemi Günü” olarak kabul edilmiştir.
Talasemi taşıyıcılarının büyük çoğunluğu bu hastalığı taşıdıklarını bilmezler. Ancak Talasemi hastası bir çocuk sahibi olduklarında ya da özel kan testi yaptırdıklarında öğrenirler.
- Talasemi evliliğe engel değildir.
Bilinmesi gereken önemli nokta, bir Beta Talasemi taşıyıcısı, başka bir
Beta Talasemi taşıyıcısı ile evlendiğinde (kendisi ya annesinden veya babasından bu geni almıştır) her doğacak çocuğun %25 hasta Talasemi Major– Cooleys Anemi), %25 sağlıklı ve %50 olasılıkla Talasemi taşıyıcısı olarak doğacağı bilinmelidir.
Özellikle hamile kalmadan anne ve babanın DNA testleri yapılmalı, hamileliğin erken döneminde bebekten alınacak örneklerden DNA ile bebeğin sağlıklı, taşıyıcı veya hasta olduğu tespit edilmelidir.
Talasemi taşıyıcılığı bulaşıcı değildir. Temasla ya da başka bir şekilde bulaşmaz. Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir.
Talasemi’nin çeşitli tipleri anne ya da babadan genler yoluyla çocuğa aktarılır. Taşıyıcı çiftler, prenatal (gebelik öncesi) tanı yöntemleri kullanılarak sağlıklı bir bebek sahibi olabilirler.