- Kalemim sürçer ise Affola
Özün sözü şöyle ki;
Öncelikle Hangi Açıdan bakıyoruz ?
• İlin merkez ilçesine uzaklığı, nüfus büyüklüğü, sosyo-ekonomik koşulları gibi kriterler baz alınmasına
• Kamu hizmetlerinin durumuna
• Coğrafi koşullarına
• fiziksel-coğrafi, ekonomik-coğrafi ve jeopolitik konumların'a
• Yer altı kaynaklarına
• Kültür ve Tarihine mi
- Hangi Acıdan Bakalım?
• 30 yıllık demografik değişimin kodları: Bir dönem en kalabalık dördüncü şehir olan Adana neden 7’ye gerilemesiyle birlikte
Ceyhanı da beraberinde sürükledi
• 4 büyük şehir denildiğinde Adana akla gelirdi.
Adana’nın dördüncülüğüne ilk darbe Osmaniye’nin ayrılması oldu. Bunda 1996 yılında o güne kadar sınırları içerisinde olan Osmaniye’nin ayrılarak ayrı bir il olmasının da etkisi oldu.
• Nüfusu artsa bile artık en çok göç alan il değil
Osmaniye’nin ayrılmasının ardından 2000 yılında yapılan sayımda Adana'nın nüfusu 1 milyon 849 bin 478’di.
Aradan geçen 21 yılın ardından nüfusu 2 milyon 263 bin 373 kişiye çıkmış olsa bile Adana'nın yakın zaman içerisinde Şanlıurfa’nın da gerisine düşmesi muhtemel.
Çünkü bir zamanlar en çok göç alan il olan Adana bu özelliğini son yıllarda kaybetti ve artık ilk 10'a bile giremediği oluyor.
• Adana, sanayi şehri olma özelliğini kaybetti, fabrikalar batıya taşındı
Adı tarımla anılan Adana'yı Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut; Adana’nın sadece nüfus değil ekonomik açıdan da Türkiye’nin dördüncü ili olma özelliğini son 20-25 yılda kaybettiğini kaydederek, bunun nedenleri ise ;
"Adana sanayi şehri olma özelliğini kaybetti. Örneğin Sabancılar buradaki varlıklarını sonlandırıp fabrikalarını İstanbul’a Kocaeli’ne götürdü. Birçok fabrika da benzer yola başvurdu. Bu durum istihdam sıkıntısı yarattı."
• Tarımın gerilemesi de tarım göçünü azalttı
• "Gelen bir süre iş arıyor, bulamayınca başka yere gidiyor"
• Yüksek doğurganlık oranı sanayisi olmasa bile Şanlıurfa’yı zirvede tutuyor
• Mevsimlik işçi olarak il dışına gidenler yine memleketlerine dönüyor
Türkiye'de 81 ile bağlı 922 de ilçe var. Özellikle büyükşehir merkezlerindeki kimi ilçelerin nüfusları birçok ilden bile büyük. Durum böyle olsa da il olabilmek için sadece büyük bir nüfusa sahip olmak yeterli değil.
Ceyhan 2005 yılında yapılan bir çalışmada 19 ilçenin arasında 10. Sırayı alıyor.
Bir ilçenin ileriyi ve ilerlemesi için önce
Pas üstünde cila gibi yaşar hale geldik, artık ilçemiz için elele verip açıları değiştirmemiz gerekiyor
İlçemizden sorumluyuz. Bana ne diyerek geçemiyorum, çok ciddi bir mesele bu
Ceyhan ilçemizin il olmadan önce bi çevre düzenlemesi Temizliği şart şehrin girişine moloz atıkları ile şehrin görünümünü bozan kum ocakları ve şantiye hiç hoş bir görüntü değil yetkilerin başta bi el vermesi gerekiyor umarım en kısa zamanda bu görüntüleri kalkar diye umuyorum.. Aksi taktirde "İl görünümlü Köyümüz olur"
Bir taraf da ise Ceyhanda Siyaset Dört duvar içinde yapılırsa sadece sesinizin yankısını duyarsınız Siyaset Halkın içinde sorunlarına Çözüm Bularak yapılan bir eylemdir. Hâl böyleyken Ceyhan içinde Milletin İradesiyle birlikte pankartlar ile Sessizlik Devrimi yapıyor. Umuyorum ki milletin iradesi ile sesiz Devrimlerini duyururlar.
Elimizde Ceyhanımızın Zenginilikleriyle ilçemizi
“Unutan değil ders çıkaran bir şehir olmasını istiyorum
Sn. Siyasetçilerimiz Kaymakamımız ve valiliğimiz Belediyelerimiz iş adamlarımız ve (STK) Sivil toplum kuruluşlarımızla tek ses oluruz.
Şehrimizin kurumsal işleyişine nüfuz etmesini sağlamak. Unutan değil, hatırlayan; vazgeçen değil, ders çıkaran ve öğrenen bir şehir olmak. Dileğimiz .