Kahreden Ölüme Hekimlerden Tepki
Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde bir araya gelen CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, hekim ve sağlık çalışanları kaza sonucu vefat eden Asistan Hekim Rümeysa Şen için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
BU BİR CİNAYET
Yaşanan trajedik ölüm için ülke genelinde gerçekleştirilen anma töreninde Asistan Hekim Rümeysa Şen’in gün aşırı tuttuğu yorucu nöbetlerin ardından geçirdiği kaza görüntülerinin bir kaza değil, çalışma şartlarının sebep olduğu bir cinayet olduğunu gösterdiğini söyleyen Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, yaptığı açıklamada “Bugün maalesef çok acı bir olayın ardından burada toplanmış bulunmaktayız. Ankara Şehir Hastanesinde Kadın Doğum Kliniğinde asistan hekim olarak çalışmakta olan Dr. Rümeysa Şen nöbet ertesi evine gittiği sırada bir trafik kazası sonrası hayatını kaybetti. Rümeysa Şen’in gün aşırı tuttuğu yorucu nöbetlerin ardından geçirdiği kaza görüntüleri bize bunun bir kaza değil, çalışma şartlarının sebep olduğu bir cinayet olduğunu gösterdi” dedi.
ADALETSİZ GÖREV DAĞILIMINA SON VERİLSİN
Başkan Uzm. Dr. Menteş, “Aslında yıllardır Asistan Hekimler çalışma koşullarının kötülüğü yüzünden mutsuz şekilde çalışmaya, mobbing görmeye ve hatta ölmeye devam ediyorlar. Melike Erdem, Ece Ceyda Güdemek, Emre Bakırlı, Mustafa Yalçın ve maalesef Rümeysa Berin Şen ve adını bile duyamadıklarımız hayatlarının baharında, mesleklerine hevesle başladıkları zamanlarda birer birer yaşamlarını yitirdiler. Ölüme sürüklendiler. Bir devlet memuru ayda ortalama 168 saat mesai yaparken bir asistan hekimin mesai süresi 360 saati bulmaktadır. Asistan hekimler çoğu bölümlerde 36 saate varan sürelerde çalışıyor. Hekimler uykusuz, yorgun geçen gecenin ardından polikliniklerde 100’e yakın hasta muayene ediyor, gözleri uykudan kapanmak üzereyken ameliyata giriyor. Asistan hekimler nöbet ertesi dinlenmeden mesaiye devam ettiği gibi bir de gün aşırı nöbetler tutuyor, neredeyse ayın yarısında evlerine bile gidemiyorlar. Asistan hekimler ucuz iş gücü olarak görülüyorlar. Buradan Hocalarımıza ve kıdemli arkadaşlara da sesleniyoruz; biz asistanken, biz de çalıştık gibi söylemler en basitinden mobingdir. Sistemin asistan kardeşlerimize yüklediği devasa yüklere sizler de ortak olmayın. Asistan Hekimler üstünde kurulacak her haksızlıkta karşınızda bizi bulacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Yanlışa yanlış demeden, yanlışın düzeltilmesi için çaba göstermeden iyi hekimlik yapılabilir mi? Ne zaman bu düzene dur demek için sorumluluk almaya başlayacaksınız? Asistan Hekim bu sistemin kölesi değil uzmanlık eğitimi alan hekimlerdir. Aynı gemide olduğumuzu unutmadan mesleğimizin değersizleştirilmesi ve hak kayıplarımız için ortak mücadele edilmesi zorunludur. Buradan uyarımız insanlık dışı çalışma şartları nedeniyle bir arkadaşımızı daha kaybetmeye tahammülümüz yoktur! Uzmanlık eğitimi almak için gelen asistan hekimlere nitelikli eğitim İSTİYORUZ. İnsanca çalışma koşullarının sağlanmasını adaletsiz görev dağılımına son verilmesini TALEP EDİYORUZ! Yataklı kurumlar yönetmeliğinde değişikliğe gidilerek nöbet ertesi izin hakkının ücret kesintisi olmaksızın ön koşulsuz tanımlanmasını İSTİYORUZ.” diye konuştu.
TTB 2. BAŞKANI DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÖKTEN
Asistan Hekimlerin 36 saat aralıksız çalışmalarının insani bir durum olmadığı ifade eden Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, konuşmasında “Bu çalışma hem insan haklarına aykırı hem hasta haklarına aykırı hem de hekim haklarına aykırıdır. Tüm hekim ve sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının, ekonomik ve özlük haklarının biran önce düzeltilmesi, şiddetin önlenmesi şarttır. TTB olarak ürettiğimiz çözüm önerilerimizi sunmak için Sağlık Bakanı’nında ısrarla randevu istememize rağmen, randevu verilmemektedir. Sebebini anlamış değiliz. Zor koşulların düzeltilmesi için buradan sesimizi duymalarını istiyoruz” dedi.
CHP ADANA MİLLETVEKİLİ MÜZEYYEN ŞEVKİN
Vefat eden Asistan Hekim Rümeysa Şen’i rahmetle andığını, bir hekim kolay yetişmediğini belirten CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, “Ülkemizde en yüksek puan alarak en uzun eğitime tabi tutulan hekimlerin iş yükü gerçekten çok ağır. Pandemi sürecinde herkes evinde otururken hekimler aralıksız çalışmaya devam etti. Asistan hekimi kardeşimizin 36 saat gibi uzun çalışma sonrası geçirdiği kaza sonrası vefat etmesi kaza değil, iş cinayetidir. Bu kabul edilebilir bir durum değildi. Sağlık çalışanlarının gördüğü şiddet, çalışma şartlarının iyileştirilmesi konularını meclisimize getireceğiz. Doktorlara yapılan eziyet son bulsun artık!” şeklinde konuştu.
Açıklamaların ardından hekim ve sağlık çalışanları sessizce dağıldı.