Tuncel:Bölgemiz Stratejik Öneme Sahip
Tuncel:Bölgemiz Stratejik Öneme Sahip
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde incelemelerde bulundu.
Ziraat Fakültesiyle birlikte büyüyüp gelişen ve fakültenin eğitim ve araştırmada Türkiye’de ayrıcalıklı bir konumda olmasına önemli katkı sağlayan Araştırma Uygulama Çiftliğini, özellikle katma değeri yüksek ürünler üretecek şekilde yeniden yapılandıracaklarını bildiren Prof. Dr. Tuncel, “Araştırma Uygulama Çiftliğimizin üretim faaliyetlerini üniversitemizin marka değeri ile bütünleştirerek hem Ziraat Fakültemizi hem de Araştırma Uygulama Çiftliğimizi çok farklı noktalara taşımayı hedefliyoruz” dedi. Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğindeki faaliyetler hakkında göreve yeni atanan Dekan Prof. Dr. Salih Kafkas’tan bilgi aldı. İncelemelere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz, Prof. Dr. Süha Berberoğlu, Prof. Dr. İlter Ünlükaplan ve Genel Sekreter Vekili Dr. Mehmet Cingöz katıldı.
Prof. Dr. Kafkas: “Çiftliğimiz 700 Dekar Alana Sahip”
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas, dekan yardımcıları ve Çiftlik Müdürü Arş. Gör. Berke Çimen tarafından Rektör Prof. Dr. Tuncel’e birimler hakkında brifing verildi. Prof. Dr. Kafkas, yaklaşık 7000 dekar arazi varlığına sahip olan Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde ağırlıklı olarak tarla tarımı faaliyetleri yürütüldüğünü ifade etti. Bahçe tarımının da önemli yer tuttuğunu ifade eden Prof. Dr. Kafkas, aynı oranda hayvansal üretim ve araştırma amaçlı bölümlere ayrılan alanların da önemli yer tuttuğunu bildirdi. Prof. Dr. Kafkas bahçe, gıda, hayvancılık, tarla, tavukçuluk ve arıcılık şubeleriyle hizmet verdiklerini söyledi.
Prof. Dr. Tuncel: “Çiftlik Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları İçin Vazgeçilmez Bir Yer”
Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel de, ülkemiz ve bölgemiz için stratejik öneme sahip olan tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu araştırma ve donanımlı ziraat mühendisi ihtiyacını karşılayan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinin ar-ge ve eğitim faaliyetlerinde kullandığı Araştırma Uygulama Çiftliği’ne ayrı bir önem verdiklerini ifade ederek şunları söyledi.
“Ziraat Fakültemizle birlikte büyüyüp gelişen ve fakültemizin eğitim ve araştırmada Türkiye’de ayrıcalıklı bir konumda olmasına önemli katkı sağlayan Araştırma Uygulama Çiftliğini özellikle katma değeri yüksek ürünler üretecek şekilde yeniden yapılandıracağız. Bütün bu faaliyetleri üniversitemizin marka değeri ile bütünleştirerek hem Ziraat Fakültemizi hem de Araştırma Uygulama Çiftliğimizi çok farklı noktalara taşımayı hedefliyoruz. Aynı zamanda tarım ürünlerinden ve gıdalardan kaynaklanan sağlık risklerini içermeyen, toplum için gıda güvenliğini güvence altına alan çiftliğimizin ürettiği sağlıklı ürünleri halkımıza sunarak toplumsal bir sorumluluğu da yerine getirmiş olacağız. Sayın Dekanımızla birlikte bu konuda atacağımız adımları ve yol haritasını belirleyeceğiz. Ayrıca, üniversitemiz yerleşkesinde geniş bir alan kullanımına sahip Araştırma Uygulama Çiftliğinin uygulama sahalarının güvenliğini sağlamak amacıyla gerekli projelendirmeleri tamamladık, tüm kampüs alanımızdaki bu çalışmalara sahada bizzat katıldım ve yerinde görerek karar verdik. Özellikle, kampüsün güney sınırlarındaki güvenliği sağlarken buradaki alan kullanımlarını da çalışma fırsatı bulduk. Kampüsümüzdeki tüm araştırma sahalarını en efektif şekilde kullanmak üzere Ziraat Fakültemizle birlikte çalışıyoruz.
Prof. Dr. Tuncel ayrıca, belediye başkanlarıyla birlikte sahayı dolaştıklarını ve onların da katkılarını aldıklarını belirtti.
Prof. Dr. Tuncel, “Dünyanın en verimli ovalarından biri olan Çukurova ekolojik avantajları nedeniyle önemli bir tarım merkezi konumunda ve önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Üniversitemiz kurulduğu günden buyana Ziraat Fakültemiz ile bölgeye çok önemli katkılar sağlamıştır, bu katkıları aynı ivmeyle devam ettirmek için sanayide olduğu gibi üniversite-tarım iş-birliği platformunu hayata geçirip bu çerçevede Çukurova Tarım Danışma Kurulunu, sektörün önemli temsilcilerini bir araya getirerek kuracağız ve üniversitemizin ilgili birimleri ile güçlü bir işbirliği tesis edeceğiz” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Tuncel ve beraberindekiler daha sonra, çiftlik bakım onarım atölyeleriyle, yeni yapılan süt sığırcılığı birimi, tarla ve bahçe şubeleriyle tavuk üretim çiftliğinde incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Tuncel, ‘akademik keçiler’ adıyla dünyaca üne sahip olan ve Çukurova Üniversitesi çiftliğinde yetişen yavru keçiler hakkında da bilgi aldı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.