Öfke de, insanın doğası gereği ortaya çıkan, sevinç, mutluluk, hüzün vs. gibi duygulardan biridir.
Yaşadığımız dünyada hepimizin canını sıkacak ,bizi az yada çok öfkelendirecek olaylar başımıza gelebilir. Mühim olan böyle durumlarda öfkenin kontrolünü sağlayabilmektir. O an öfkenizi kontrol edemediğinizde çevrenize veya karşınızdaki kişiye karşı bambaşka bir insana bürünebilir hatta bazen canavarlaşabilirsiniz. Bu durum hem kendinize hemde çevrenize ciddi hasarlar verir.
Tüm duygular gibi öfkenin de aniden bastırılması doğru değildir. İnsan öfkesini bastırarak içinde volkan oluşturabilir. Patlama zamanı belli olmayan bir yanardağ yada bomba.. Bir diğeri de kin, kıskançlık, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara kadar gidebilir. Bu yüzden öfkelenen insan öfkesini karşı tarafa zarar vermeden göstermeli, ki insanlar sizin nelerden hoşlanıp hoşlanmadığınızı bilsin.
Öfkeni bastırma kontrol et. Öfkelendiğiniz zaman 10 a 20 ye kadar saymak veya derin nefes alıp o an sakin kalmaya çalışmanın çokda işe yarayacağını düşünmüyorum. Çünkü öfke anında öfkeyle ilgili alınması gereken tedbirlerin hiç birisi işe yaramıyor. Öncelikle insanın öfkeli olmasının altında yatan nedenlerini bulması..ve bu nedenleri çözüme kavuşturması yada kabullenmesi gerek. Mesela sizi üzen, yoran , öfkelendiren şeyler nelerdir?
-Bu gibi durumları neden, nasıl, nerede yaşıyorsunuz?
Ya, bu gibi ortamlardan uzak durmalı yada ortama ayak uydurmalısınız.
İnsan yaşadığı toplumda öfke ile yapılan davranışların getirdiği sonuçları örnek almalı, aynı şey kendisinin başına gelmemesi için kendini geliştirmeli,daha sakin, pozitif, anlayışlı bireyler olmak için içini güzelleştirmelidir..Mezarlıklarda yatan insanların çoğu öfkesine yenik düşenlerin kurbanıdır. Yine cezaevlerinde yatan insanların çoğu öfkesinin kurbanıdır. Bir anlık öfke insanın dünyasını bir anda cehenneme çevirebilir. Geriye sadece pişmanlık kalır.
Son pişmanlık neye yarar
Herşeyin bedeli var
SAKİN KAL .....
Ayşe Gökbez - [Sosyolog] -